Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Bouwsector (PC 124): geen kandidatenlijsten voor de sociale verkiezingen in 2024

Zoals ook het geval was voor de sociale verkiezingen van 2020, hebben de vakbonden beloofd geen kandidatenlijsten in te dienen voor de sociale verkiezingen van 2024. Er komen dus volgend jaar in principe geen verkiezingen in deze sector. De procedure van de sociale verkiezingen moet echter wel opgestart worden.

11 december 2023

Arbeiders

Een collectieve arbeidsovereenkomst met betrekking tot de vakbondsafvaardiging in de bouwsector en in werking getreden op 1 januari 2016 werd voor onbepaalde duur gesloten. Een bijkomend akkoord werd bovendien gesloten. Hierin werd bevestigd dat er ook nu geen kandidatenlijsten voor de arbeiders zullen worden ingediend tijdens de looptijd van die cao.

De cao bepaalt:

  • De verhoging van het aantal te verdelen mandaten in functie van het aantal werknemers en van het aantal uren per maand dat de vakbondsafvaardiging heeft om haar opdrachten uit te voeren
  • De installatievoorwaarden
  • De uitbreiding van de bevoegdheden van de vakbondsafvaardiging, bijvoorbeeld inzake informatie na een ontslag
  • De periodiciteit van de informatie die de werkgever moet geven
  • De toekenning van meer faciliteiten en de verbetering van de communicatiemiddelen
  • De duur van de mandaten, bepaald door het tijdstip van de sociale verkiezingen

Bedienden

Voor de bedienden werd het engagement om geen kandidatenlijsten in te dienen in de cao zelf opgenomen. Deze cao is 4 jaar geldig en wordt stilzwijgend verlengd indien geen van de ondertekenende partijen maatregelen neemt om deze te beëindigen of te wijzigen 6 maand voor de afloop van de geldigheidsperiode van de cao. Aangezien deze cao niet werd beëindigd, kunnen we ervan uitgaan dat er ook voor de bedienden geen kandidatenlijsten zullen worden ingediend.

Enkele verduidelijkingen…

We herinneren eraan dat het gebrek aan kandidatenlijsten je niet vrijstelt om de procedure voor de sociale verkiezingen op te starten. De ondernemingen uit de bouwsector moeten de procedure blijven volgen tot het duidelijk wordt dat geen kandidatenlijst werd ingediend (rond dag X + 35).

In de ondernemingen die voor hun arbeiders van verschillende paritaire comités afhangen waar wel lijsten worden ingediend, zullen de vakbonden wel lijsten mogen indienen.

Sociale verkiezingen